Pogosta vprašanja

 

VPRAŠANJA VEZANA NA DELAVNICE:

KAKO SE PRIPRAVIM NA DELAVNICO?
Vsa komunikacija za delavnico poteka preko maila, kjer se dogovorimo za termin in ostale stvari, Kak dan pred tematsko delavnico dobite na mail vsa podrobna navodila. Načeloma pa velja da je ustvarjanje z glino nekoliko umazano delo; vse, s čimer se utegnete popackat, se sicer spere z vodo, vseeno svetujem udobna oblačila, ki vam jih ni škoda. Če želite in vam čas dopušča, lahko s seboj prinesete ideje, skice, fotke, inspiracijo, po kateri bi želeli ustvariti vaše izdelke. Morda ne bo vse izvedljivo, ampak nekaj lepega bomo zagotovo ustvarili! Da se vnaprej malo pripravite in imate idejo, kaj vam je všeč, vam bo na delavnici olajšalo delo.  Delavnica vključuje ves material in orodje, brez skrbi – tudi če boste z glino prvič ustvarjali, bo to zagotovo prijetna izkušnja!

KAJ LAHKO NAREDIM NA DELAVNICI?
Malo je odvisno od tipa delavnice. Če ste se prijavili na tematsko delavnico, potem boste naredili kar je razpisana tema vaše delavnice. V kolikor pa prihajate na delavnice za družine, par ali kot zaključena skupina, potem se vam prilagodim po vaših željah. Navadno udeleženci delajo gospodinjsko keramiko, kot so skodelice, sklede, krožniki. Radi izdelujete tudi podstavke za milo ali zajemalke ali pladnje. Lahko pa naredite tudi kaj okrasnega kot je plošča za na steno z napisom, ura, križ, otroci izdelujejo tudi figurice živali ali junakov iz risank. Če se le da, se vam prilagodim in se potrudim, da udejanite svojo zamisel, s katero ste prišli na delavnico. Smo pa omejeni na čas izdelave in omejitve sveže mokre gline, tako da se čisto vsega vedno ne da narediti.

KOLIKO IZDELKOV LAHKO NAREDIM NA DELAVNICI?
Na tematskih delavnicah je število izdelkov dano glede na temo – navadno sta dva ali tri. Na vseh ostalih pa se dela en izdelek, saj je ti optimalno glede na čas izdelave, ki je na voljo. V kolikor pa ste super hitri ali ne želite čas posvetiti barvanju, lahko naredite dodaten izdelek, pri čemer doplačate 10€ na dodatne stroške obdelave in dokončanja izdelka (sušenje, dve žganji, voskanje, glaziranje…)

KAJ ČE IZDELEK MED ŽGANJEM POČI?
Glavni cilj in namen delavnice ni izdelek, temveč dragocen čas, ki smo ga namenili sebi in ljubljeni osebi ter povezovanje v odnosu. Glina kot živ material ima določene zakonitosti, katere je potrebno upoštevati med ustvarjanjem. Čeprav se na delavnici trudim, da vas vodim in usmerjam v pravilno izdelovanje, se v redkih primerih lahko zgodi, da izdelek narejen na delavnici poči in ni uporaben za želen namen. V tem primeru vam kot tolažbo nudim 10% popusta ob nakupu kateregakoli izdelka.

JE CENA DELAVNICE ZA OTROKA KAJ NIŽJA?
Tematske delavnice imajo fiksno ceno, ki se ne spreminja ne glede na leto udeleženca, ki se prijavi. Delavnice za družine pa so že v osnovi zasnovane kot krajše in posledično cenejše – z namenom, da bi bile bolj dostopne za enega plačnika, kar družina navadno je.  Cena družinske delavnice se obračuna za dve osebi in potem po doplačilu za vsako dodatno osebo, pri čemer je cena enaka ne glede na starost udeleženca. Čeprav so otroci mlajši v praski navadno porabijo še več gline in predvsem več barv. Ker z materiali in orodji delajo celo manj previdno kot odrasli, težko znižam ceno, saj je strošek in čas zame enak ne glede na starost udeleženca.

KJE LAHKO KUPIM GLINO IN BARVE, DA BI USTVARJAL DOMA IZ GLINE?
Vso glino in barve, ki so uporabljene na delavnici jaz naročam v trgovini Keraterm v Stražišču. Sicer pa so na voljo tudi v trgovini Manufaktura Radovljica, trgovini Levček, Hobby Art…

ALI LAHKO GLINO ODŽGEM TUDI DOMA?
Žal ne. Glina zahteva žganje na zelo visokih temperaturah (nad 1000 stopinj) in navadna pečica jo lahko zgolj zelo dobro posuši, več pa ne. V navadni pečici bo glina postala samo ekstremno suha in posledično zelo lomljiva. Da bi dosegla željeno stopnjo trdnosti potrebuje višje temperature in za to namenjene peči.

ALI ŽGETE TUDI IZDELKE, KI JIH NAREDIMO DOMA?
Sama žgem in glaziram samo izdelke, ki so narejeni na mojih delavnicah. Peči za glino in njihova oprema (police, grelci) so dragi in težje dobavljivi materiali. V žganju izdelkov za katere ne vem iz katere gline so ali kakšna je glazura in njen nanos se močno poveča možnost poškodb peči, kar nisem pripravljena tvegati.  

ALI SE NA DELAVNICI LAHKO UPORABLJA VRETENO?
Ne, na vretenu žal ne boste delali. Vse delavnice se delajo po principu grajenja na roke, ti. Handbuilding. Handbuilding je način oblikovanja gline, kjer uporabljamo naše dlani in različne pripomočke. Na delavnicah se učimo različnih tehnik oblikovanja; valjanje in uvijanje, “pinching” (ščipanje gline), grajenje s pomočjo kačic, sestavljanje ploskev, itd. Proces je počasen in pomirjujoč in zagotavlja prostor za povezanost in druženje. Obenem je dovolj enostaven, da lahko naredite, kar ste si zamislili v neme srečanju z veliko več uspeha, kot če bi si želeli vrtenja gline.

IMATE TUDI TEČAJE VRETENA?
Tečajev vretena ne nudim. Moje delavnice so v prvi meri usmerjene v doživetje in podarjen čas osebi, s katero smo na delavnici. Izvajajo se v enkratnem srečanju, zato so tudi tehnike dela prilagojene cilju delavnice. Vreteno kot tehnika dela zahteva več srečanj in predvsem veliko vaje, da ga osvojiš do te mere, da narediš izdelek, ki je dovolj dober, da ga lahko obdržiš in uporabljaš doma. Prav tako je glina tako razmočena z vodo, da na narejene izdelke nebi morali dodajati na primer ročajev, niti jih pobarvati, saj glina nebi več pila barv. V kolikor želite narediti izdelke v enem srečanju v prijetni povezovalni izkušnji, so moje delavnice prava izbira. V kolikor se želite učiti obrti lončarstva in vrtenja na vretenu, se obrnite na kak drug keramični atelje.

KAKŠNA JE POLITIKA ODPOVEDI DELAVNIC?
V primeru neprisotnosti na delavnici/tečaju, vam Zgodbe iz gline NISO dolžne zagotavljati novega termina ustvarjanja. Prav tako ni možno ‘nadomeščanje’ na naslednjem tečaju. Ker pa vem, da nesreča (in bolezen) nikoli ne počivata, me v situaciji le kontaktirajte na mail in če le lahko, bom pomagala in ponudila nov termin če ga želite – a maksimalno enkrat.

Vse delavnice se plačajo s predplačilom ob prijavi na TRR račun.

  • Ob odpovedi 7 dni ali več pred delavnico: vračilo 90 % prijavnine,
  • odpoved 6-2 dni pred delavnico: vračilo 50 % prijavnine,
  • odpoved 48 ur ali manj: prijavnine ne vračam.

ALI LAHKO KORISTIM DARILNI BON, KI JE ZAPADEL?
Darilni boni so veljavni eno leto od datuma nakupa. Ko zapadejo, jih žal ne morete več koristiti. Delavnice se izvajajo vse leto, čakalni rok na termin je predvidoma 14 dni do enega meseca (v višku sezone (zima) lahko tudi nekoliko več). Med šolskimi počitnicami se delavnice ne izvajajo. V kolikor imate darilni bon, prosim upoštevajte rok veljavnosti, da vam le ta ne zapade.

KAKŠNA JE MINIMALNA STAROST OTROK NA DELAVNICAH?
Na družinskih delavnicah so praviloma otroci od 6 let dalje. Pri tem ali je otrok že dovolj star za delavnico ste glavno vodilo VI IN VAŠ OTROK. V kolikor ocenite, da je tudi mlajši otrok že sposoben dve uri koncentracije ob izdelovanju in ga bo glina dovolj zanimala, potem ste vsekakor dobrodošli. Navadno pa držim mejo šestih let in za mlajše otroke priporočam plastelin, fimo maso ali slano testo.

Splošna vprašanja:

KAKO PLAČAM?
Nakup se plača z nakazilom na TRR po predračunu. Ob zaključku nakupa boste dobili predračun po elektronski pošti na vaš naslov in po opravljenem plačilu in prevzemu izdelka še račun na elektronsko pošto.

ALI LAHKO IZDELKE OSEBNO PREVZAMEM ALI KUPIM NA VAŠEM NASLOVU?
Osebni prevzem izdelkov kupljenih v spletni trgovini žal ni mogoč. V kolikor pa ste na kaki delavnici lahko po delavnici kupite izdelke na zalogi na licu mesta. Možno je plačilo s kartico ali gotovino.

 

OSTALA VPRAŠANJA:

KJE POLEG SPLETNE TRGOVINE LAHKO FIZIČNO KUPIM VAŠE IZDELKE?
Izdelke lahko kupite v mojem ateljeju v Kranju, ste dobrodošli. Preden se oglasite me prosim kontaktirajte na mail, da se dogovorimo o uri prihoda (saj nisem vedno v atejeju). Plačate lahko s kartico ali gotovino. Izdelke imam na voljo tudi po nekaterih fizičnih trgovinah ali celo v lokalih in slaščičarnah.

Kranj: Trgovina Krajček, Kavarna Evropa, zavod za turizem Kranj, trgovina Ognjišče
Žabnica: Trgovina Štacunca
Ljubljana: studio Biskvit
Kamnik: trgovina Mamaterra, Arboretum Volčji potok
Slovenj Gradec: trgovina Kotiček
Celje: Trgovina KOKO
Mozirje: Cvetličarna Tulipan

KAKO NAROČIM IZDELEK?
Izbrani izdelek dodate v nakupovalni seznam s klikom na gumb »Dodaj v košarico«.  Tam lahko izbrane izdelke pregledate oziroma določite želeno količino, nato pa nakup zaključite z gumbom »Zaključi nakup.« V nadaljevanju izberete način prevzema in naslov za dostavo, po oddaji naročila pa na vaš elektronski naslov prejmete predračun in obvestilo o nakupu, ki vam služi kot potrdilo, da so izdelki naročeni. Izdelki so za vas po nakupu rezervirani 2 dni. V kolikor v tem času ne opravite plačila, se naročilo prekliče.

ZAKAJ PREJETI IZDELEK NI ČISTO ENAK KOT TA NA FOTOGRAFIJI?
Trudim se, da fotografija izdelka v spletni trgovini kar najbolje zastopa celotno serijo izdelkov, a so določene razlike kljub temu možne.  Ker so vsi izdelki obdelovani ročno so možna manjša odstopanja v obliki, barvi glazure, velikosti in podobno. Če se vam zdi, da izdelek preveč odstopa od vaših pričakovanj, mi lahko to sporočite in ga v roku štirinajstih dni vrnete. Povrnila vam bom kupnino.

ALI LAHKO PREJETO POŠILJKO VRNEM?
V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov lahko prejeto naročilo vrnete brez utemeljitve in dodatnih stroškov. O odstopu od pogodbe me morate preko elektronske pošte info@zgodbeizgline.si obvestiti v štirinajstih dneh od prejema pošiljke, pogoj za vračilo je, da izdelki niso bili poškodovani ali uporabljeni. Izdelki morajo biti vrnjeni v originalni embalaži, priporočeno in brez odkupnine. Stroške povratne poštnine krijete vi. Znesek nakupa vam bom vrnila na vaš bančni račun v roku 14 dni, po prejemu vrnjene nepoškodovane pošiljke.

ALI JE MOŽNA IZDELAVA IZDELKOV PO NAROČILU?
Izdelava izdelkov po naročilu je možna, rok izdelave je cca 14 dni do enega meseca. Pri naročanju se prosim zgledujte po izdelkih, ki so že v moji ponudbi. Iz danih glazur in glin, ki jih uporabljam, lahko naredim nekaj takega, kar si želite samo vi (posebna velikost, oblika, napis in podobno). Kar pa ne delam, so kopije drugih oblikovalcev, saj oni uporabljajo druge gline in glazure, prav tako je to njihova umetniška lastnina. Če želite naročiti kaj, kar vam je všeč od drugega oblikovalca, predlagam, da se oglasite in naročite direktno pri njem. 

KAKŠNA JE CENA DOSTAVE?
Cena dostave v Sloveniji je odvisna od teže naročila. Poštnina pri izdelkih znaša 5,00 €.

KDAJ DOBIM NAROČILO?
Če so vsi naročeni izdelki na zalogi, bom naročilo obdelala v treh in najkasneje petih delovnih dneh, navadno pa ga odpošljem še isti dan po vidnem plačilu naročila. Pošiljke potujejo po Sloveniji največ tri delovne dni, najpogosteje pa prispejo že dan ali dva po oddaji.

KDO DOSTAVLJA POŠILJKE?
Za dostavo pošiljk sodelujem s Pošto Slovenije. Tudi za dostavo v tujino se poslužujem tega načina, lahko pa se kupec v postopku nakupa odloči tudi za pošiljanje preko kurirskih služb. Pri pošiljanju v tujino je ta opcija hitrejša, a bistveno dražja.

KAKO PLAČAM?
Ne glede na osebni prevzem ali pošiljanje po pošti se nakup plača z nakazilom na TRR po predračunu. Ob zaključku nakupa boste dobili predračun po elektronski pošti na vaš naslov in po opravljenem plačilu in prevzemu izdelka še račun.

ALI LAHKO IZDELKE OSEBNO PREVZAMEM ALI KUPIM NA VAŠEM NASLOVU?
Da, lahko jih prevzamete na naslovu Mlekarska ulica 31, 4000 Kranj. Ne glede na osebni prevzem morajo biti izdelki kupljeni v spletni trgovini plačani po TRR, saj so le tako rezervirani in lahko počakajo na vas. Izdelke kupljene in izbrane na licu mesta lahko plačate s kartico ali gotovino. Za uro prevzema me kontaktirajte na info@zgodbeizgline.si.

KOLIKO ČASA TRAJA IZDELAVA IZDELKA?
Od mokre gline do uporabnega izdelka minejo približno trije tedni, mogoče malo manj. Pri nastajanju gre izdelek skozi več faz izdelave in okraševanja, k temu pa moramo prišteti še čas, potreben za sušenje, žganje in ohlajanje. Pri delovnem procesu sem pozorna tudi na to, da vedno žgem v celoti zapolnjene peči, da je poraba energije bolj racionalna. Postopek je dolgotrajen, a tako se ustvarijo trajni izdelki, ki so ob primerni uporabi večni. Več o procesu izdelave izdelka si lahko preberete v blogu pod naslovom Zgodbe nekega lončka. 

ZAKAJ IMAJO NEKATERI VEČJI IZDELKI NIŽJO CENO OD MAJHNIH?
Velikost izdelkov ni vedno dober način za določanje njihove cene. Večji izdelki imajo običajno višjo ceno, saj je ravnanje z njimi zahtevnejše, v peči pa zavzamejo veliko prostora. Ni pa to pravilo – v fazi izdelave so lahko nekateri izdelki tehnično zelo zahtevni (uporaba carving tehnike, dodatno slikanje in voskanje pred glaziranjem..), kar vzame veliko več časa za izdelavo. Trudim se, da je končna cena kompromis med vloženim časom in materialom, pričakovanju kupcev in namenom uporabe. 

KAJ JE KAMENINA?
Kamenina (ang. Stoneware, nem. Steinzeug) je vrsta keramike. Izdelana je iz posebne gline, ki jo lahko žgemo na temperaturah nad 1200 stopinj C. Kot primer – tradicionalna slovenska keramika iz rdeče gline je žgana na 1050 stopinj C, porcelan pa na 1300 stopinj C. Visokotemperaturna kamenina ima posebne lastnosti – odporna je na mehanske in kemične vplive, ima nizko poroznost in skoraj ne vpija vode. Takšni izdelki so trdni, odporni na krušenje, na otip pa bolj kompaktni.

ALI LAHKO PEREM SKODELICE V POMIVALNEM STROJU?
Izdelke Zgodbe iz gline lahko perete v pomivalnem stroju. Vseeno pa bi za najljubše kose keramike svetovala ročno pomivanje, saj je na ta način manj možnosti za kakšen zlomljen ročaj.

ALI LAHKO IZDELKE UPORABLJAM V PEČICI?
Lahko, seveda. Ker je večina izdelkov Zgodbe iz gline izdelanih iz visokotemperaturne gline, jih lahko brez posebnih priprav uporabljate za peko in pogrevanje v navadni ali mikrovalovni pečici. Lahko jih uporabite kot pekač ali podlago za pečenje. Odsvetujem zgolj uporabo v krušni peči, kjer lahko zaradi neenakomerne razporeditve temperature pride do poškodb. Prav tako v primeru polivanja mrzle vode v posodo, ki je ravno vzeta iz pečice zaradi temperaturnega šoka keramika poči. 

ALI SO GLAZURE ŠKODLJIVE ZDRAVJU?
Vse barve in glazure so primerne za stik z živili, kar dokazujejo pripadajoči tehnični oziroma varnostni listi ter ustrezna testiranja. Glazure so zdravju škodljive v surovem, prašnem stanju. Po žganju se te snovi neločljivo vežejo v steklu podobno površino glazure, ki ni občutljiva na staranje, na kisline, na baze in celo  vročino vse do 700 stopinj C.

KAKŠNA JE CENA DOSTAVE?
Cena dostave v Sloveniji je odvisna od teže naročila, navadno pa poštnina znaša 5,00 €.

 

Skupna doživetja povezujejo, gradijo odnos, vzpostavljajo stik in so najlepše darilo.

Ustvarimo zgodbo skupaj!