Lahko delo z glino uči vztrajanja, nenavezanosti in podjetništva obenem? Lahko, pravzaprav lahko! Prisluhni zgodbi iz gline o krožnikih mačkah.
Začelo se je, ko si je moja desetletna hči Lara naredila enega za svojo uporabo. Ker je bil strankam zelo všeč je spontano dobila dve naročili, ki se ju je z veseljem lotila. Do tu vse OK. Potem pa je prišel večji projekt, kjer sva skupaj sklenili, da naredi kar štiri pladnje mačke, ki bodo šli v dober namen. Lara se je z vso vnemo lotila dela, pri čemer je stremela k temu, da je povsem samostojna in ni želela (niti sprejela) veliko moje pomoči. Zaradi napak pri rezanju pladnjev in zahtevne oblike so kar vsi prvi poskusi počili.
Prvo razočaranje, obrisane solze in ponoven poskus. Na tej točki je bila že nekoliko naveličana in se ni lotila dela, ko sem zanjo pripravila razvaljano glino. No, ker se je v čakanju na Laro glina že precej posušila, so počili tudi pladnji drugega poskusa. Vem zakaj, a takrat nisem pomislila, da sva z glino že tako na meji, prav tako tudi nisem želela preveč pritiskati nanjo. Še več obrisanih solz, žalovanja in ponovnega vztrajanja in iskanja novih načinov, da nama uspe! Ko sva spremenili obliko pladnjev in je Lara sprejela tudi nekaj moje pomoči, so v tretje končno uspeli mački, ki jih lastniki že dolgo čakajo.Hhvala za potrpljenje in razumevanje. 🙂
Skozi celoten proces dela sem se kot mama spraševala, koliko naj Lari delo olajšam, obenem pa jo spodbujam da zadano nalogo dokonča sama. Seveda jo je motiviralo plačilo, a je istočasno spoznala, da zaslužiti svoj denar in izpolniti dogovorjeno ni vedno tako enostavno – lažje reči kot storiti. Tekom enega meseca dela in vztajanja sva skupaj lovili ravotežje med opuščanjem pričakovanj in navezanostjo na narejen izdelek. Med vztrajanjem pri delu in vzeti si dan za žalovanje in oddih od dela. Lara se je naučila veliko – jaz pa tudi.
Za nekaj časa naročil ne bo več sprejemala, pravi. 😉 Sama pa upam, da jo je izkušnja okrepila in da se kmalu spet vrne v izzive – v glini in v življenju. Ponosna sem nanjo, da ji je uspelo. In nase tudi! 😉