Mnogo ljudi sploh ne ve, kaj vse je lonček že doživel, preden je prišel v njihove roke. Ko ustvarjam lonček gre proces dela nekako takole… Glede na to, kakšen lonček želim ustvariti, najprej izberem barvo gline. Bo bela? Krem, mogoče rjava? Glino stehtam, da določim pravo količino glede na velikost, ki jo želim doseči. Kepico gline nato močno pregnetem, podobno, kot bi gnetla testo za kruh. To je zelo pomembno, saj na ta način odstranim ujete mehurčke zraka, ki lahko kasneje med vrtenjem povzročajo težave.

Potem glino na lončarskem vretenu zvrtim v lonček željene oblike. Včasih niti ne vem, kakšna bo oblika, ampak se pač prepustim. Rada delam počasi in z veliko vode, pač rada packam ;). Ko je lonček dokončan ga snamem z vretena in pustim počivati do naslednjega dne, da glina doseže pravo trdoto. Ko je glina ravno prav suha, lonček obrnem na glavo in ga zopet pritrdim na vreteno, kjer oblikujem njegovo dno z tehniko struženja. Na ta način z ostrim orodjem odpilim odvečno glino in oblikujem dokončno obliko lončka.

Na vrsti je ročaj. Le-tega že prej oblikujem, saj je zelo pomembno, da je glina lončka in ročaja iste stopnje suhosti. Ročaj pritrdim tako, da nazobčam vse dele, ki se bodo spojili skupaj. Preden ga pritrdim dodam še glineno kašo, ki deluje kot lepilo. Pri tem je zelo pomembno, da je ročaj dobro pritrjen, saj lahko v procesu nadaljnjega sušenja odpade. Lonček gre zopet počivati v sušilnico. Prvi dan je pokrit s plastično vrečko, ki omogoča, da se vlaga med ročajem in lončkom enakomerno porazdeli.

Nato ga odkrijem in po približno enem tednu sušenja gre v peč na prvo peko. Ta se imenuje biskvitna peka in se peče pri okvirno 850 – 1000 stopinjah Celzija. Ko je peč po dveh dneh dovolj ohlajena, lonček vzamem ven in ga pobarvam z različnimi galzurnimi ali podglazurnimi barvami. Potem počakam, da se glazura posuši in šele nato gre lahko lonček v drugo peko, ki se imenuje glazirna peka ter poteka na 1050 – 1240 stopinjah Celzija, odvisno od izbrane gline. Zopet počakam dva dni, da lahko odprem peč in po okvirno 14 dneh je lonček pripravljen na prodajo. Dolgo zgodbo ima za sabo, preden lahko iz njega piješ kavo, ni tako?